Sinagoga din Cetate - de la lacas de cult la lacas de cultura
Alexandra Razvan-Mihalcea, presedinta Societatii Filarmonice Timisoara, are amabilitatea sa ne informeze :
Gabriel Banat - sarbatorit la Sinagoga
In luna mai va veni la Timisoara un mare violonist originar din Timisoara,
stabilit inca din anii '40 in America, pe nume Gabriel Banat. Va capata
titlul de "Cetatean de onoare al Timisoarei" si cu aceeasi ocazie se
prefigureaza un concert si o festivitate de sarbatorire, la Sinagoga din Cetate.
Organistul Franz Metz - initiatorul evenimentelor
Toate aceste evenimente il au ca initiator pe prietenul nostru, organistul Franz Metz (care locuieste in Germania acum),
membru fondator al Societatii Filarmonice si extrem de activ promotor al culturii timisorene in toata Europa si in toata lumea.
Manifestari muzicale
Pe langa acestea, directorul Filarmonicii din Timisoara, domnul Ioan Garboni, si-a manifestat interesul ca Sinagoga sa gazduiasca manifestari muzicale ale Filarmonicii (de exemplu concerte de camera, recitaluri, concerte corale sau concerte de mai mici dimensiuni din punct de vedere al numarului de instrumentisti sau muzicieni), incepand chiar din anul acesta, dar numai cand vremea de afara si temperatura o vor permite, adica incepand cam din aprilie-mai (pana atunci e inca mult prea frig).
Iata deci ca daca vom fi perseverenti poate ca frumoasa si valoroasa Sinagoga din Cetatea Timisoarei va fi din nou repusa intr-un circuit spiritual si cultural care are atata nevoie de calitate autentica!
Sinagoga din Cetate - in programul de restaurare a patrimoniului cultural
Inca ceva interesant: am reusit ca Societatea Filarmonica sa fie incadrata intr-un program
de protejare a patrimoniului cultural regional, iar in acest cadru, pe lista celor mai importante piese de patrimoniu am reusit ca Sinagoga din Cetatea Timisoara sa ocupe unul dintre primele locuri!
Tot in acest cadru, in urma cu cateva luni, domnul Franz Metz a vizitat Timisoara si a facut o dubla vizita la ambele Sinagogi (atat din Cetate, cat si din Fabrik). Fiind specialist nu doar in interpretarea la orga, dar si la constructia orgilor (a si scris mai multe monografii despre orgile Wegenstein, intre care se numara si cele din cele doua Sinagogi) a ajuns la concluzia ca ambele orgi fiind deteriorate si lipsindu-le piese, s-ar putea incerca o restaurare in care din cele doua sa rezulte una in stare perfecta si functionala.
Cum Sinagoga din Fabrik este intr-o stare deosebit de precara (din pacate!), a propus ca orga din Cetate sa fie reparata si restaurata cu ajutorul unor piese din Fabrik.