Scrisoare de la Dr Borgida Laci in 1972 din Romania, adresata prietenului sau Dr Gero Gyuri plecat in Israel
Dr.Borgida Lacinak egy 1972 ben levelerol van szo, amit Temesvarol irt szamomra, jovetele elot. Azutan aliazot, kb.10 eve meghalt. Ez a rövid level kimutatja hogyan tettek tonkre pszihologiailag es szakmailag a legkivalobb intelektuel kortarsamat. Idezek :
Kedves Gyurikam, leveled stilisztikai es fogalmazasi szempontbol 10 es ami tartalmat illeti, egy kerekasztal vita temajat kepezhetne. Mar Nagy Frigyes megmondta hogy az Uristen az erosebb hadseregel tart. Ugy latszik te ezekhez tartozol. Meg tudom erteni hogy nem tudsz megszokni egy bizonyos legkort. Az osztrak magyar kulturkor, de a Lipotvarosi nosztalgiadat nem tudom aterezni.
Ha az ember elmult 40 eves, az ido erzekelese megvaltozik. Vagy oszezsugorodik, vagy kitagul, nem tudom, de mas a tartalma mint 15 evel ezelott. Nem reg olvastam hogy a neurasztenia ket legfobb jele a perfekcionizmus, tehat realizalhatatlan megoldasokat keres es a beletorodesi kepesseg hianya. 40 eves korba, a neurasztenia javul, miutan a beletorodesi kepesseg no. Azert nem csunya kor ez, az ember egy kicsit fiatal es mar egy bolcs.
25 evel ezelot nagy tudos, 15 evel ezelot egyetemi tanar, 4 eve vizsgaztam egy aszisztensi alasra, iden kertem tegyenek a poliklinikarol a csacovai korhazba, de nem aprobaltak. Onamitas. Tobbet er egy boldog analfabeta mint egy boldogtalan Nobel dijas. Ez a Borgida fiu, milyen jo tanulo volt 25 evel ezelott es meg mindeg falun van. 70 eves koromban abbol fogok elni hogy 50 evel ezelott jol tanultam? Voros diplomaval vegeztem...a regi baratsagal,
Laci
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Reproduc o scrisoare a lui Dr Borgida Laci adresata mie in anul 1972 din Timisoara. A facut aliya (a emigrat in Israel) in anul 1975. A decedat acum 10 ani. Era intelectualul cel mai dotat din cercul nostru de prieteni. Scrisoarea lui arata cum a fost distrus psihic si profesional. Gerö Gyuri
Draga Gyuri,
scrisoarea ta merita nota 10 pentru stil si expresie, iar continutul ar putea servi ca tema pentru o discutie la masa rotunda. Deja Batranul Fritz (Frederic cel Mare, N.Red.) declarase ca Dumnezeu tine cu armata mai puternica. Mi se pare ca tu apartii acestei categorii. Inteleg ca ti-e greu sa te acomodezi cu o anumita atmosfera. Nostalgia ta dupa cultura austro-ungara o inteleg, cea dupa orasul Lipovei nu o pot resimti.
La omul trecut de 40 de ani se schimba perceptia timpului. Se micsoreaza sau se dilata? Nu stiu, dar isi schimba continutul fata de cu 15 ani in urma. Nu demult, am citit ca simptomele cele mai importante ale neurasteniei sint perfectionismul, adica dorinta de a realiza imposibilul, si lipsa capacitatii de a se resemna.
La varsta de 40 de ani, neurastenia se amelioreaza in masura in care capacitatea de resemnare creste. E o varsta frumoasa, esti inca tanar si deja un pic filozof.
Acum 25 de ani voiam sa devin mare savant, acum 15 profesor universitar, acum 4 ani am postulat pentru un post de asistent. Am fost respins. Fiind medic de policlinica in satul Ciacova am cerut transfer la spital. Respins.
Mai mult valoreaza un analfabet fericit decat un premiat Nobel nefericit.
Tanarul asta Borgida, ce student stralucit a fost acum 25 de ani ani si e tot medic la tara ! La varsta de 70 de ani voi trai din faptul ca am fost student stralucit cu 50 de ani inainte? Am terminat facultatea cu diploma de merit…
Cu prietenia dintotdeauna,
Laci
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Mi se pare ca scrisoarea dr-ului Borgida adresata prietenului sau din Israel, un document din anii 1970, reflecta destinele celor care erau zdrobiti de sistemul comunist, dar si chinul celor care au parasit Romania.
Din cateva randuri intelegem tragedia unei generatii. Intelectual stralucit, talent promitator, dr Borgida isi iroseste energia si resursele intr-un sistem sufocant. Timpul trece in mod inexorabil, posibilitatile se raresc, amaraciunea, sentimentul esecului, al neputintei in fata marsului istoriei, domina. Ca evreu, ca fiul unei familii de proprietari (libraria Moravetz apartinea familiei Borgida), Laci Borgida nu avea nici o sansa intr-un sistem obtuz.
Dar nici prietenul plecat in Israel nu se simte la locul lui. Prietenul il admonesteaza bland pentru dorul lui dupa oraselul de bastina. Ghicim ce a putut sa insemne emigrarea, dezradacinarea si socul unei culturi noi pentru un tanar sensibil.
E fascinant cum putine cuvinte ne dezvaluie o epoca : viata in Romania comunista, emigrarea si inceputurile in Israel, evenimente cu implicatii grave pentru o generatie care nu a fost stapana pe soarta ei.
Getta Neumann