FILARMONICA BANATUL TIMISOARA

Īn atentia CONSILIULUI LOCAL al MUNICIPIULUI TIMISOARA

Domniei Sale Domnului primar, dr. Gheorghe CIUHANDU,
Timisoara, 29 ianuarie 2008
Prin prezenta va adresam rugamintea sa analizati posibilitatea de conferire a titlului de cetatean de onoare al orasului Timisoara violonistului Gabriel BANAT din New York. Argumentatia se bazeaza pe informatiile culese si adnotate de organistul si muzicologul Franz Metz. 
Gabriel Banat este unul dintre cei mai importanti muzicieni banateni ai secolului al XX-lea. S-a nascut la Timisoara īn anul 1926, a īnceput studiul viorii īn anul 1932 cu prof. Rudolf Bayer, mai tīrziu, cu renumitul prof. Josef Brandeisz. Īn anul 1936 a devenit elevul violonistului Eduard Zathureczky, profesor al Academiei de Muzica din Budapesta. Īn 1937, Gabriel Banat era cel mai tīnar student al Academiei “Franz Liszt” din capitala Ungariei. Debutul sau are loc īn sala Jenö Hubay din Budapesta īn anul 1938, pentru ca apoi sa fie angajat ca solist īn orchestra simfonica din Budapesta. Tot atunci va cīstiga marele premiu Hubay. Īn urma recitalului sau din sala Leo Freund din Timisoara (1940) a fost apreciat drept copilul minune al orasului. Īn anii razboiului si dupa aceea a fost foarte activ īn diferite orchestre.
Īn martie 1945, maestrul George Enescu acceptase sa concerteze īmpreuna cu Gabriel Banat. Vor avea un exceptional recital de sonate īn Sala Ateneului Romān din Bucuresti. Comentariile presei romāne au fost foarte elogioase, ele fiind ulterior confirmate de acelea aparute īn presa internationala:  “Maestrul Enescu la pian si Gabriel Banat la vioara īntr-un concert de sonate. O zi rara. Sala Ateneului era, este adevarat, īmplinita la refuz de ascultatori. Dar un asemenea concert trebuia auzit de absolut toata lumea muzicala. Prezenta maestrului Enescu la pian constitue un eveniment artistic rar. Ceea ce īnfaptueste maestrul la pian este o superioara opera de arta. E covārsitoarea forta interpretativa a geniului artistic. Pianul a capatat la un moment dat sonoritati de orga. La rastimpuri credeam ca violonistul este acompaniat de un tutti orchestral. Gabriel Banat este marea speranta a violonisticei romāne. Azi e fara īndoiala, cel mai sigur tehnician si unul dintre cei mai capabili interpreti pe care īi avem. La o vīrsta cīnd altii de abea au absolvit conservatorul, Gabriel Banat este acceptat de maestrul Enescu partener al unui concert de sonate. Am retrait momentele de neuitat īn care Maestrul cīnta cu Thibaud, sau inversīnd rolurile, cu Béla Bartók. Sunt multi ani de atunci. Gabriel Banat nu are decīt o cale: sa stea alaturi de maestrul Enescu. Este tot secretul succesului sau de mīine, īn cariera de violonist european cei sta deschisa. Pīna atunci, o singura recomandare: Cīt mai severa pregatire si cīt mai cenzurata aparitie īn concerte, cenzura sa proprie si mai ales a maestrului Enescu. (I. V. Pandelescu).
Dupa un concert de adio īn iunie 1946, Gabriel Banat se stabileste definitiv la New York, unde va lucra cu violonistul de renume mondial Nathan Milstein. Perioada americana din viata violonistului timisorean a debutat cu un concert de Mendelssohn sustinut cu New York Little Symphonie in Times Hall. Īn 1949 concerteaza īmpreuna cu George Enescu īn Town Hall din New York.
In 1956, are cel dintīi recital de vioara la Carnegie Hall, apoi, numeroase turnee, īntre care unul īn Europa, īn 1958. Concerteaza cu Orchestra din Paris, are recitaluri la Haga, Londra, Hamburg, Zürich, Oslo, etc. In 1960, cīnta īn prima auditie concertul pentru vioara si orchestra de Béla Bartók cu National Orchestra Association. Īn paralel, desfasoara o fecunda activitate de profesor asociat al renumitului Smith College din New York (1955-1964), pentru ca īn 1961-1962 sa concerteze cu Pablo Casals la Festivalul de la Marlboro, precum si cu Albeneri Trio (Beethoven Trios) pentru BBC si cu Galimer Quartet. Īn 1964 va da un recital (piese solistice pentru vioara) la Wigmore Hall din Londra si publica albumul „The Virtuoso Violin”. In 1964 este numit profesor de vioara al Conservatorului Westchester, initiind orchestra simfonica fomata din 80 de instrumentisti. Cu aceasta avea sa celebreze cei 80 de ani ai renumitului compozitor Aaron Copland. Concerteaza cu multi dintre colegii sai din New York Philharmonic Orchestra, adesea la NY Lincoln Centers Tully Hall. Pentru maiestria, frumusetea si originalitatea interpretarilor, primeste aprecierile marelui maestru Yehudi Menuhin.
In perioada 1960-1970 va imprima pentru casele de discuri Vox, Turnabout, CRI si va interpreta īn prima auditie lucrarile ce i-au fost dedicate de mai multi compozitori contemporani. Īn celebra Lincoln Center Library are doua serii de concerte televizate, interpretīnd toate sonatele si concertele de Mozart, precum si sonatele pentru vioara compuse īn secolul al XX-lea. Īn 1970 coopereaza cu Filarmonica din New York, iar īn 1973 organizeaza īmpreuna cu aceasta concertele din Lisabona, Madrid, Barcelona, Insulele Canare. Īn 1980, cīnta la Carnegie Hall īmpreuna cu New York Youth Symphonie concertul pentru vioara de Ernst Bloch.
Īn 1982 interpreteaza īn prima auditie, la New York si īn Japonia, concertul pentru vioara de Saint-George. Īn paralel, se dedica editarii a sase volume din „Masters of the Violin” (HBJ, Johnson Reprint, NY) si a lucrarilor lui Saint-Georges. Īn 1986 publica īn facsimil cele 5 concerte originale de Mozart (Raven Press, NY), despre care celebrul violonist Isaac Stern spunea: „An invaluable contribution to Music”. Pentru aceste concerte scrie si cadente proprii pe care le va interpreta īn anul  urmator la Tokyo si Osaka. Tot atunci, īntreprinde un turneu īn Germania si concerteaza īn casa natala a lui Beethoven din Bonn, interpretīnd sonatele dedicate arhiducelui Rudolf.
Astazi, Gabriel Banat cīnta muzica de camera la Dobbs Ferry si la Begur, īn Spania. Din anul 2007-2008 este docent al clasei de masterat la Conservatorul de Muzica din Gerona, Spania si lucreaza la o autobiografie. Īntr-o lunga activitate de solist, Gabriel Banat a acumulat un enorm succes, mediul muzical al New York-ului facilitīndu-i exceptionala cariera. Ultimele contacte cu Timisoara le-a avut prin profesorul sau, Josef Brandeisz, caruia i-a purtat īntotdeauna un deosebit respect si o mare gratitudine. Īn 1949, īi dedicase un program de concert.
Ca elev al maestrului George Enescu, al profesorului Eduard Zathureczky, al violonistului Nathan Milstein, ca artist apreciat de Yehudi Menuhin si Pablo Casals, ca muzician avīnd legaturi personale cu Béla Bartók si Aaron Copland, ca violonist de talie mondiala - īndelung auzit si aplaudat pe scenele mari ale muzicii clasice -, ca autor de carti originale si intelectual ilustrīnd configuratia multiculturala si interculturala a regiunii de origine, Gabriel Banat a facut o mare onoare muzicii, dar si culturii banatene si romānesti īn ansamblu. Pentru toate acestea si pentru multe alte merite exceptionale, va propunem sa fiti de accord cu decernarea titlului de cetatean de onoare al orasului Timisoara marelui violonist Gabriel BANAT.  
Filarmonica Banatul va sugereaza ca, īn cazul acordului Dvs., evenimentul sa se desfasoare īn cadrul Festivalului Timisoara Muzicala ce va avea loc īn luna mai a.c. Astfel, vom avea ocazia sa-i dedicam violonistului Gabriel Banat o seara de neuitat, invitīndu-l totodata, sa interpreteze una sau mai multe piese din repertoriul care l-a consacrat.   
Coriolan Ioan Gārboni, director al Filarmonicii Banatul din Timisoara
dr. Franz Metz, istoric al muzicii, München
prof. dr. Victor Neumann, istoric, Universitatea de Vest din Timisoara
Propunerea de acordare a titlului de cetatean de onoare lui Gabriel
Banat. Vineri, 16 mai 2008, i se decerneaza titlul de catre primarul
Gheorghe Ciuhandu in sala Capitol a Filarmonicii Banatul
Back to HOME Page