Deznay Victor
Atunci când iti faci propria evaluare, cauti sa detectezi cine a pus ceva in sufletul si in mintea ta. Dupa parinti. ii asezi pe profesori. Unul dintre ei a fost profesorul meu de franceza, Deznay Victor. L-am cunoscut in anul 1940. Pe langa faptul ca ne invata sa vorbim corect limba lui Moliere, ne plimba virtual prin marile orase ale Frantei, introducandu-ne in cultura franceza.
Atunci când intra in clasa, aveai impresia ca tocmai se ridicase de la masa sa de lucru unde banuiesc ca lasase o lucrare in curs de redactare, dedicata unei stiinte numite urbanistica, intr-o perioada in care multe orase mari erau distruse de bombardamente.
Lucrarile sale dedicate urbanisticii au fost publicate de reviste de prestigiu. Încercând sa recuperez unele dintre ele pe google nu am primit raspuns. Poate alti fosti elevi ai profesorului au informatiile necesare pentru a întocmi lista lucrarilor publicate de acest om de stiinta in semn de omagiu binemeritat.
B.R.
unde apare articolul "Essai d'une classification générale des villes" - scris de Victor Deznai!
Nota redactiei
Alte informatii despre Victor Deznai la www.bjt2006.org - Amintiri:
Dr. Viktor Deznai (Viki bácsi), dar poate putini stiu ca el a fost si primul director al liceelor. Inainte de primul razboi mondial el a fost profesor de franceza la Realgimnázium, unul dintre elevii lui fiind tatal meu. (Tibi Schatteles)
Dr. Deznai Viktor, késobb Kolozsváron a várostervezés profeszora (Gyuri Gero)
Posibilitatea de a achizitiona revista:
Lucrarile Lui Victor Deznai sunt mentionate in mai multe bibliografii, de exemplu:
DOSSIER SUR LES GRANDES VILLES : DOCUMENTATION 1930-1931 92-107
Envoi ŕ L.C. par Dr. Victor Deznai (Roumanie) avec lettre 20/04/1931, de : "Projet d'un institut international d'urbanisme pour l'étude scientifique de la ville" ; "Plan d'une oeuvre fondamentale sur la science de la ville" ; "Visualisation du problčme des olympiades intellectuelles
In aceasta lucrare apare mentiunea:
L’auteur, Victor Deznai, Docteur čs Lettres, ancien directeur du lycée de Temesvar (Roumanie), étudie la « biologie des villes », leur psychologie, ...
Am citit cu emotie scurta amintire despre Prof. Dr.Victor Deznai.
Permiteti-mi sa adaog cateva cuvinte.
Prof.Deznai a fost prieten bun al parintilor mei, apoi profesorul meu de franceza la ZsidLic intre anii 1934-1938 si in fine pacientul meu la Cluj. Am avut onoarea sa-l vizitez saptamanal in casa lui de pe strada Treboniu Laurean (Posta utca) unde am discutat evenimentele culturale, politice si stiintifice actuale.
Relatiile amicale de dascal si student au culminat in 1937 cu ocazia Expozitiei Internationale din Paris unde am calatorit impreuna. Am profitat de relatiile Domniei sale si am reusit sa vizitam sub tutelajul lui unele parti ale Parisului "out of bound" pentru muritori. Am coborit in pivnitele "Banque de France" unde sunt pastrate rezervele de aur ale Republicii Franceze, etaje peste etaje de lingouri de aur. Am coborit in canalele subterane ale orasului plimbandu-ne cu barca pe un parcurs de kilometrii.
Eram tanar asistent la Clinica prof.Hatieganu la Cluj, cand Doctorul Deznai s-a mutat in casa profesorului de dermatologie Tataru (fost rezident regal) in vecinatatea profesorului renumit de Istoria Medicinii Dr.Valeriu Bologa. Convorbirile din gradina imensa a vilei Tataru au ramas intiparite in memorie pana in ziua de azi.
Merita sa amintesc ca Dr.Deznai a fost si coautorul unui roman (" D.Terv") scris impreuna cu ginerele sau, Dl.Stefan Gardonyi.
Dr.William Dorian
Absolvent 1938/1939