In Memoriam

Victor Feldmann, (Cosinus), z.l. ; PHD Engineer (1922-2003)

Iboly (Ibi) Elena Feldmann, z.l. cadru universitar, specialitate economie politica (1929-1983)

In anul 2008 este aniversarea de 25 de ani de la pierderea mamei mele, care ne-a parasit mult prea timpuriu la 54 de ani, si 5 ani de cind tatal meu nu mai traieste.

Tata, pe care prietenii in tinerete l-au poreclit Cosinus pentru ca era un matematician foarte bun si a meditat o multime de prieteni deja pe vremea aceea, a fost al treilea copil din cei 7 copii ai familiei Feldmann.
In casa in care capul familiei era nu numai rabin, ci si doctor in istorie universala ca absolvent al Universitatii din Berna in Elvetia, era normal ca educatia universitara sa aiba mare importanta.

Bunicul meu, Samuel Feldmann a fost Sef Rabin la Sinagoga din Sinnicolaul Mare si mai tirziu, intre 1946-1950, a fost Rabin la Sinagoga din Fabrik din Timisoara.

Dupa ce a terminat liceul Izraelit, tata a studiat la Institutul Politehnic la Timisoara. A lucrat ca inginer electric si a fost Seful Inspectiei Energetice pe Judetul Timis,  iar in postul de conferentiar la Politehnica din Timisoara, a cercetat si a predat.

In 1950 a cunoscut-o pe mama, iar in 1952 s-au casatorit.

Mama mea a fost prima din cei trei copii ai familiei Adler.  Pe vremea aceea,  proaspata absolventa a Facultatii de Filozofie din Cluj,  prin calitatile ei intelectuale exceptionale ea apartinea elitei intelectuale timisorene.  
Lectora la facultatea de Chimie Industriala, mama a predat la generatii de timisoreni Economie Politica pina in 1977 cind am emigrat.
Studentii au iubit-o. Un exemplu: In anii 70 s-a distribuit un chestionar anonim studentilor de la Chimie Industriala, in care una din intrebari a fost care curs este cel mai interesant si le place cel mai mult. Rezultatul : cursul de Economie Politica.

Casa in care am crescut a fost intotdeauna plina cu flori. Ceea ce a fost deosebit si a ramas imprimat in memoria mea erau dulapurile cu sticla ale bibliotecii, care cuprindeau sute de carti, multe ramase de la bunicul meu, cu  subiect religios, si multe de filozofie, literatura clasica
universala si romaneasca. La acestea s-au adaugat doua carti scrise de tatul meu, carti despre utilizarea rationala a energiei electrice, precum si alte lucrari de specialitate scrise de amindoi.

Parintii mei m-au iubit nespus si mi-au imbogatit viata prin intelepciunea lor, prin bunul lor simt, si nu pot sa descriu in cuvinte cum dragostea si grija lor, rabdarea si intelegerea lor mi-au modelat si ocrotit viata. Valorile pe care mi le-au transmis sunt intiparite in
mine si imi sunt un sprijin.

Puterea lor sufleteasca, taria lor de caracter si seninatatea lor ma inspira zi de zi. M-au parasit doar fizic, dar vor fi mereu prezenti in gindurile si faptele mele.

Vera
vera1
vera14
vera2
vera3
vera10
vera8
vera9
vera7
vera6
vera15
vera5
vera4
Back to HOME page